Oversigt
17. nov. 2017 | 10:17 - Opdateret 17. nov. 2017 | 12:59

Hollywoods sorte bog

Foto | Netflix
Blodet flyder, når Kevin Spacey som Francis Underwood tager sig af sine fjender i House of Cards. Men den seneste tid har blodet flydt på en anden måde i Hollywood.

Der bliver gjort stuerent i filmbranchen disse dage. Vi bringer en oversigt med de største navne, der er blevet anklaget for overgreb.

Af Patricia Smollerup og Kjartan Hansen

Sexskandaler har længe ulmet i den ellers så glamourøse amerikanske filmindustri.

Tænk blot på voldtægtsanklagerne mod den tidligere så folkekære komiker Bill Cosby. Den fransk-polske instruktør Roman Polanski har levet i eksil, siden han i 1978 tilstod at have haft sex med en trettenårig.

Men en syndflod blev udløst, da New York Times i starten af oktober offentliggjorde en nu berømt artikel med en række anklager om sexchikane begået af den daværende succesfulde filmproducent Harvey Weinstein. Artiklen har siden inspireret flere kvinder til at dele deres oplevelser, blandt andet under hashtagget #MeToo på sociale medier.

De magtfulde mænd i filmindustrien falder på stribe i en sådan grad, at det er svært at holde overblikket. Vi har derfor samlet en oversigt over de store navne i Hollywood, som er blevet anklaget for seksuelle krænkelser, siden lavinen rullede over den første.

Navn: Harvey Weinstein, filmproducent.

Anklager: Harvey Weinstein bliver anklaget for systematisk sexchikane og magtmisbrug igennem flere årtier mod kvinder i Hollywood. Blandt de seksuelt krænkede skuespillere er Ashley Judd, Rose McGowan og Léa Seydoux fra Adéles liv. Desuden har Asia Argento, datter af kultinstruktøren Dario Argento, samt skuespilleren Lucia Evens anklaget ham for voldtægt. Mere end 50 kvinder har meldt Weinstein til politiet for krænkelser.

Forsvar: Harvey Weinstein benægtede først beskyldningerne og sagde: ”Historien lyder så god, at jeg gerne vil købe filmrettighederne.” Siden har han lastet medierne for ”uærlighed og skødesløs journalistik”, men har efterfølgende ændret tone og sagt, at han starter i terapi for at ændre sig selv. Han undskylder over for de sårede kvinder.

Konsekvenser: Han er blevet fyret fra sit eget produktionsselskab, The Weinstein Company, konen har forladt ham, og Oscar-akademiet har frataget ham medlemsskabet. Offentligt er han blevet revset af folk som Barack Obama og Meryl Streep.

 

Navn: Kevin Spacey, skuespiller.

Anklager: Skuespilleren Anthony Rapp siger, at Kevin Spacey til en fest i 1986 forgreb sig på ham som fjortenårig. Angiveligt sad teenageren og så fjernsyn, da Spacey trådte ind, løftede ham op og lagde sig oven på ham. Efterfølgende stod adskillige andre mænd frem med flere anklager om krænkelser og sexchikane begået af Oscar-vinderen.

Forsvar: I en besked på Twitter forsøgte Kevin Spacey at forsvare sine handlinger og sprang ud som homoseksuel. Ligesom Harvey Weinstein har han også udtalt, at han starter i behandling og undskylder over for dem, han har såret.

Konsekvenser: Netflix laver ikke flere sæsoner af serien House of Cards med Kevin Spacey i hovedrollen og har fyret ham fra deres kommende film Gore. Ridley Scott vil filme alle scenerne med skuespilleren i den kommende film All the Money in the World om med Christopher Plummer. Politiet undersøger anklagerne.

 

Navn: Louis C.K., komiker, instruktør og skuespiller.

Anklager: Torsdag den 9. november stod fem kvindelige komikere frem i en artikel i New York Times og fortalte, hvordan den populære komiker og filmskaber havde onaneret foran dem ved forskellige lejligheder.

Forsvar: Komikeren benægtede først beskyldningerne, men indrømmede allerede dagen efter det hele.

Konsekvens: Biografpremieren på Louis C.K.’s I Love You, Daddy er blevet aflyst i USA. Streamingtjenesten HBO har fjernet alt indhold, hvor hans ansigt er varemærke.

 

Navn: Jeffrey Tambor, skuespiller.

Anklager: Den tidligere assistent Van Barnes beskylder Jeffrey Tambor for upassende seksuel opførsel under optagelsen af Amazons Transparent. De præcise anklager er ikke offentliggjort. Også skuespilleren Trace Lysette, der medvirker i seriens fjerde sæson, anklager Tambor for seksuelle bemærkninger og en enkelt gang at have optrædt upassende over for hende.

Forsvar: Jeffrey Tambor benægter beskyldningerne.

Konsekvenser: Amazon efterforsker sagen uden for mediernes søgelys.

 

Navn: Matthew Weiner, producer og manuskriptforfatter.

Anklager: Kater Gordon, manuskriptforfatter på Matthew Weiners tv-serie Mad Men, anklager produceren for at bede om at se hende nøgen.

Forsvar: Matthew Weiners talsmand benægter beskyldningerne.

Konsekvenser: Flere af hans optrædener i forbindelse med udgivelsen af bogen Heather: The Totality er blevet aflyst.

 

Navn: Charlie Sheen, skuespiller. 

Anklager: Charlie Sheen beskyldes for at have voldtaget den nu afdøde ungdomsstjerne Corey Haim i 1986, da han kun var tretten år.

Forsvar: Charlie Sheens talsmand benægter beskyldningerne.

Konsekvenser: Ukendt.

 

Navn: Sylvester Stallone, skuespiller.

Anklager: Sylvester Stallone beskyldes for i 1986 at tvinge en sekstenårig pige til en trekant med ham og hans bodyguard Michael DeLuca.

Forsvar: En repræsentant for skuespilleren benægter beskyldningerne.

Konsekvenser: Sylvester Stallone blev politianmeldt i 1986, men der blev aldrig rejst en sag imod ham.

 

Navn: Steven Seagal, skuespiller og producer.

Anklager: Portia de Rossi, kendt fra tv-serien Ally, anklager Steven Seagal for at have lynet bukserne ned foran hende til en audition. Siden har skuespillerne Julianna Margulies, Eva LaRue og Jenny McCarthy også beskyldt ham for sexchikane. 

Forsvar: Ingen kommentar.

Konsekvenser: Ukendt.

 

Navn: Bob Weinstein, filmproducent.

Anklager: Produceren på danske Christian Torpes tv-serie The Mist, Amanda Segel, anklager Bob Weinstein for vedvarende sexchikane og seksuelle tilnærmelser, selv om hun gentagne gange afviste ham.

Forsvar: Bob Weinsteins advokat benægter beskyldningerne.

Konsekvenser: Spike TV, som står bag den i forvejen aflyste The Mist, undersøger sagen.

 

Navn: Brett Ratner, producer og instruktør.

Anklager: Seks kvinder beskylder Brett Ratner for seksuelle krænkelser. Han skal blandt andet have tvunget skuespilleren Natasha Henstridge til at give sig et blowjob i 1990’erne.

Forsvar: Ratner hverken be- eller afkræfter beskyldningerne, men trådte ud af sit samarbejde med Warner Bros. for ikke at skade studiets ry. 

Konsekvenser: Magasinet Playboy trækker aftalen tilbage med Brett Ratner om at instruere den kommende film om bladets stifter, Hugh Hefner. Skuespilleren Gal Gadot nægter at samarbejde med ham i en efterfølger til Wonder Woman.

 

Navn: Richard Dreyfuss, skuespiller.

Anklager: Manuskriptforfatteren Jessica Teich beskylder den Oscar-vindende skuespiller for flere års sexchikane og for at have blottet sig for hende, da de arbejdede sammen i 1980’erne.

Forsvar: Richard Dreyfuss indrømmer til underholdningssiden Vulture, at han flirtede med alle de kvinder, han mødte dengang. Han kalder sig selv et ”røvhul”, men benægter, at han har begået overgreb eller blottet sig for nogen.

Konsekvenser: Ukendt.

 

Navn: Dustin Hoffman, skuespiller og producer.

Anklager: Skuespilleren anklages for sexchikane mod en syttenårig praktikant under optagelserne til Death of a Salesman fra 1985 og for upassende opførsel mod tv-produceren Wendy Riss Gatsiounis ved et møde i 1991.

Forsvar: Dustin Hoffman har sagt undskyld i en pressemeddelelse.

Konsekvenser: Ukendt.

 

Navn: James Toback, instruktør og manuskriptforfatter.

Anklager: Over 30 kvinder beskylder James Toback (Tyson) for sexchikane i en artikel i L.A. Times. Siden har mere end 200 kvinder stået frem og beskyldt ham for at tilbyde dem roller mod at få seksuelle ydelser. Heriblandt Oscar-vinderen Julianne Moore, Selma Blair og Rachel McAdams.

Forsvar: James Toback benægter beskyldningerne.

Konsekvenser: Ukendt, men politiet efterforsker sagen.

 

Navn: George Takei, skuespiller. 

Anklager: George Takei, der er kendt for tv-serien Star Trek, er blevet beskyldt for at have befamlet en mandlig model i 1981.

Forsvar: På Twitter benægter George Takei beskyldningerne.

Konsekvenser: Ukendt.

 

Navn: Tom Sizemore, skuespiller.

Anklager: Tom Sizemore, kendt for sine machoroller i Saving Private Ryan og Natural Born Killers, anklages for at have forgrebet sig på en elleveårig pige under optagelserne til thrilleren Born Killers.

Forsvar: Har nægtet at udtale sig.

Konsekvenser: Offeret overvejer at gå rettens vej.

 

Navn: Roy Price, underholdningschef for Amazon Studios.

Anklager: Roy Price anklages for at presse en producer på tv-serien The Man in the High Castle, Isa Hackett, til sex.

Forsvar: Ingen kommentar.

Konsekvenser: Roy Price er trådt tilbage som underholdningschef for Amazon Studios.

 

Navn: Ed Westwick, skuespiller.

Anklager: Skuespillerne Kristina Cohen og Aurélie Wynn beskylder hver især ungdomsstjernen Ed Westwick (Gossip Girl) for voldtægt.

Forsvar: Ed Westwick benægter beskyldningerne.

Konsekvenser: Politiet efterforsker sagen. Både produktionen af tv-serien White Gold og BBC-miniserien Ordeal by Innocence, som Ed Westwick medvirker i, er sat på pause.

 Navn: Andy Signore, manuskriptforfatter.

Anklager: Manden bag web-serien Honest Trailers beskyldes for sexchikane og overgreb mod adskillige kvinder.

Forsvar: Ingen kommentarer.

Konsekvenser: Fyret fra underholdningsplatformen Screen Junkies.

 

Navn: Chris Savino, animationsinstruktør.

Anklager: Tolv anonyme kvinder beskylder instruktøren og skaberen af blandt andet Powerpuff pigerne for sexchikane. Senere er flere kvinder stået frem med beskyldninger om, at Chris Savino skal have tilbudt ansættelse mod seksuelle ydelser.

Forsvar: Chris Savino har sagt undskyld i et opslag på Facebook, som siden er slettet igen.

Konsekvenser: Han er blevet fyret fra Nickelodeon.

 

Navn: Mark Schwahn, tv-producer og manuskriptforfatter.

Anklager: Atten kvinder fra holdet bag tv-serien One Tree Hill anklager Mark Schwahn for sexchikane og psykisk manipulation. Blandt anklagerne er skuespillerne Sophia Bush, Hilarie Burton og Bethany Joy Lenz.

Forsvar: Ingen kommentar.

Konsekvenser: Ukendt.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko