Cph:Dox 2022
04. apr. 2022 | 11:53

De bedste dokumentarer hyldes

Foto | Cph:Dox
Instruktøren Nataša Urban gik ved prisuddelingen for Cph:Dox på scenen for at modtage festivalens hovedpris for sin dokumentar The Eclipse.

Hovedprisen på Cph:Dox gik til en norsk-serbisk filmskabers personlige udforskning, mens der også var stor hæder til flere danske og grønlandske dokumentarer.

Af Nicki Bruun

Ekkos stjernebarometer har man i løbet af Cph:Dox-festivalen kunnet følge med i, hvad et panel af internationale kritikere mente om filmene i hovedkonkurrencen.

Da festivalens priser blev uddelt fredag aften, var det en af anmeldernes favoritter, der løb med hovedprisen Dox:Award.

The Eclipse var med et gennemsnit på 3,6 ud af 4 den nærmeste konkurrent til favoritten Fire of Love. I filmen udforsker den norske instruktør Nataša Urban sin opvækst under krigen i det forhenværende Jugoslavien.

”Instruktøren vover at se sig selv i spejlet i en urolig nutid og gør op med spøgelserne fra en blodig fortid ved at hævde, at historisk hukommelsestab er en byrde, der bæres på tværs af generationer,” står der i juryens begrundelse, som fortsætter:

”Dens dristige, eksperimenterende form giver de eksistentielle sår fra krigen en fantastisk tekstur og behandler den filmiske form som en slags politik i sig selv, hvor enhver æstetisk beslutning også er en ideologisk gestus.”

The Eclipse kan ligesom omkring 90 andre film ses på festivalens streamingplatform Doxonline frem til 10. april, mens der i løbet af ugen fortsat er biografvisninger af enkelte film.

Vi bringer snarest en anmeldelse af vinderfilmen, mens vi allerede har anmeldt en række af de mest interessante film på årets festival.

Grønlandsk succes
Der blev også delt priser ud i en række andre kategorier på Cph:Dox.

I den nordiske kategori var der stor hæder til film af og om grønlændere. Nordic:Dox Award-prisen gik til Ivalo Franks Siunissaq – det sidste menneske, som følger den grønlandske videnskabsmand Minik Rosings jagt på at opklare mysteriet om livets oprindelse.

Danske Kasper Kiertzner – der er på Ekko Shortlist med kortfilmen Den perfekte mand – fik en Special Mention for Tsumu – Where Do You Go With Your Dreams. Dokumentaren følger unge mennesker, der kæmper for en bedre fremtid i den østgrønlandske by Tasiilaq.

Og der var flere Special Mentions til dansk-producerede film.

Anita Hoplands Moosa Lane vandt andenprisen efter Kash Kash – Without Feathers We Can’t Live i kategorien Next:Wave. I F:act-kategorien gik prisen til Black Mambas, mens The Territory – co-produceret af danske Sigrid Dyekjær – nappede en Special Mention.

Vi anmeldte Alex Pritz’ The Territory – der foregår blandt det indfødte folk i brasilianske Amazonas – til fem stjerner ved verdenspremieren på Sundance-festivalen.

Ægte og gribende
Vi har både før og under Cph:Dox skrevet flere femstjernede anmeldelser af danske film, der også modtog stor hæder ved festivalens prisuddeling.

På Sundance-festivalen anmeldte vi som det første danske medie også Simon Lereng Wilmonts Ukraine-dokumentar A House Made of Splinters, der pludselig blev uhyggeligt aktuel med Ruslands invasion af nabolandet.

”Instruktøren har et særligt blik for børnene, der lever på et børnehjem i Østukraine og en indsigt i udfordringerne for dem, der forsøger at hjælpe dem,” lyder det i juryens begrundelse for tildeling af Politikens Dox:Award.

Denne kategoris Special Mention går til Michael Graversens selvbiografiske Mr. Graversen, der dykker ned i instruktørens families traume.

Vores anmelder gav fem stjerner og kaldte filmen ”forfriskende ægte og menneskeligt gribende”, mens instruktøren selv rørende har beskrevet filmens projekt i Ekkos spalter.

Se alle prisvinderne.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko