Nyhed
14. juli 2021 | 16:54

Filmdirektør spår flere års biografkonflikt

Foto | Warner Bros.
Harley Quinn (Margot Robbie) er en af superheltene i The Suicide Squad, som der er blevet indgået aftale for om en bred premiere i danske biografer.

”Det kommer til at bølge frem og tilbage, og markedet vil først stabilisere sig i 2024-25,” siger direktør for landets største biografkæde, der vil have Warner Bros. og Disney til at sænke prisen på storfilm.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Det vakte stor glæde blandt filmfans, da SF Studios – selskabet bag film fra Warner Bros. i Danmark – i går meldte ud, at der er indgået aftale, så nogle af det internationale selskabs film får premiere i danske biografer.

De to parter har ligget i strid i en længere periode, fordi biograferne ikke vil acceptere at betale den samme pris for film, der bliver tilgængelige kort tid efter på streamingtjenester.

Men det er vigtigt at slå fast, at der indtil videre kun er forhandlet enkeltstående aftaler på plads mellem to film: Space Jam: A New Legacy og The Suicide Squad.

Det fortæller Asger Flygare Bech-Thomsen, direktør i Nordisk Film Biografer, landets største biografkæde.

”Det kan se ud, som om der nærmest er tale om alle Warners film resten af året, men det kan jeg afvise,” siger Asger Flygare Bech-Thomsen til Ekko.

”Jeg har hele tiden sagt, at vi tager det film for film, og at vi jo kæder vinduet (den tid, biograferne har en film eksklusivt, red.) sammen med filmlejen. Men på spørgsmålet om, hvorvidt vi har en aftale på alle Warners film, er svaret nej. Der er hver sin aftale på de to film, så de kommer i vores danske biografer.”

Aftale med Imax­-biografer
I pressemeddelelsen fra SF Studios hedder det, at man er fortrøstningsfuld i forhold til det videre arbejde omkring, at den ventede storfilm Dune får bred premiere i danske biografer.

Asger Flygare Bech-Thomsen er dog noget mere forbeholden omkring fremtidsudsigten for Denis Villeneuves filmatisering af Frank Herberts populære bog. Han vil først se, hvordan det går med de to film, der er lavet aftale omkring.

Nordisk Film Biografer er landets største biografkæde, men der findes også andre kæder som CinemaxX samt uafhængige biografer, der selv bestemmer, hvilke film der bliver købt hjem.

Ifølge Ekkos kilder er der en særlig aftale omkring Imax-biografer, der får seks store titler til verdenspremiere. To af dem er The Suicide Squad og Dune. Da CinemaxX har de eneste to Imax-biografer i Danmark, vil de få de to film, og Nordisk Film Biografer vil ikke lade konkurrenten stå alene med at vise de to store titler, vurderer kilder.

Biografmarkedet er sammen med resten af filmbranchen i disse dage inde i en voldsom brydningstid, der ifølge Asger Flygare Bech-Thomsen ikke vil slutte lige med det samme.

”Det kommer til at bølge frem og tilbage de næste par år. Jeg tror først, at markedet vil stabilisere sig i 2024-25 på en ny normalitet, som kan blive både det ene og det andet. Der kommer til at ske forandringer, men ingen ved hvordan.”

”Først derefter vil producenter finde ud af, hvordan vinduer kan se ud, og hvad man skal regne med, når man giver en film grønt lys.”

– Handler det her om biografernes overlevelse?

”Problemet set fra vores synspunkt er, at distributørerne siger: ’Lad os se, hvad der sker!’ Men vi løber en risiko, når man forkorter vinduet. Derfor mener vi, at det må være op til distributørerne at reducere deres filmleje, hvis vi skal prøve det af.”

Benhård forhandling
Lige nu kan Disneys Black Widow opleves i enkelte danske biografer, mens filmen også kan købes på streamingtjenesten Disney+.

Nordisk Film Biografer har ikke nogen aftale med Disney, og biografkæden tager også forhandlingerne med det amerikanske selskab film for film.

Black Widow kører i norske biografer, og det bliver spændende at se, hvordan den vil spille. Der er mange ting, vi skal lære i det her, og det kommer vi til,” siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

– Vores læsere spørger, hvorfor de ikke kan komme til at se de her film i biografen. Hvad er dit budskab til dem?

”Vi driver jo en forretning, og hvis man ændrer og forringer vores vilkår væsentligt, skal vi selvfølgelig have filmen til en billigere pris. Så enkelt er det. Det er verdens største multinationale selskaber, der står bag de her film. Det er ikke en sød lille film, vi handler med. Vi forhandler med en stor underholdningskoncern.”

– Har du nogen fornemmelse af, hvordan det går med Black Widow?

”Ja, men den har jeg ikke lyst til at dele på nuværende tidspunkt.”

Trailer: The Suicide Squad

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko