Nyhed
01. okt. 2012 | 18:45

Publikum vilde med danske film

Foto | Doane Gregory
Christiane Schaumburg-Müller og Kim Bodnia i Den skaldede frisør

Danmark har fire af de seks øverste pladser over årets foreløbige billetbaskere. 2012 bliver et rekordår for dansk film, spår biografformand.

Af Jacob Ludvigsen

Batman-filmen The Dark Knight Rises og animationseventyret Ice Age 4: På gyngende grund blander sig i topstriden.

Men ellers dominerer film fra moderlandet den øverste halvdel af listen over de mest sete film i de første ni måneder af 2012.

Ganske usædvanligt placerer danske film sig på hele fire af de seks mest attraktive pladser på skamlen.

Hvidstengruppen er årets foreløbig suverænt mest sete film i de danske biografer med 764.516 billetter, og derefter følger afslutningen på Christopher Nolans Batman-trilogi, skarpt forfulgt af Nikolaj Arcels En kongelig affære og Susanne Biers Den skaldede frisør.

På sjettepladsen, efter fjerde udgave af Ice Age-sagaen, kommer Min søsters børn alene hjemme.

Rekordhøj markedsandel
Efter årets første ni måneder har danske film en andel på 29,3 procent af det samlede tilskuerantal i biograferne.

Det er et meget højt tal så tidligt på året, da efterårs- og juleferien som regel trækker dansk films præstation op. Fire danske film har endnu ikke fået premiere, og film som Den skaldede frisør, Bille Augusts Marie Krøyer (der har solgt næsten 50.000 billetter i åbningsweekenden) og Tobias Lindholms Kapringen er slet ikke færdige med at trække folk i biograferne.

Formanden fra brancheforeningen Danske Biografer Kim Pedersen vurderer, at dansk films markedsandel kan ende på rekordhøje 34-35 procent. Sidste år lød markedsandelen på 27 procent, mens den i 2009 lå på 17 og i 2010 på 22 procent.

”De danske film har lige nu solgt 2,79 millioner billetter, og jeg spår, at de kan komme over fire millioner med udgangen af året. Kommer de over 4,275, skal man helt tilbage til 60’erne for at finde noget lignende,” siger Kim Pedersen.

Kunne have været bedre
Det har ellers vakt kritik fra flere sider, at hele ni danske film får premiere inden for halvanden måned her i september og oktober.

På den måde vil de danske film kannibalisere hinanden, har argumentet lydt. Men det ser altså ud til, at dansk film klarer skærene helt udmærket alligevel.

Kim Pedersen fra Danske Biografer har været en af kritikerne, og han tror dog stadig, at ophobningen vil få konsekvenser.

”Resultatet kunne bare have været endnu bedre, hvis filmene ikke lå så meget oven i hinanden. Jeg tror især, det vil kunne ses, når komedierne Talenttyven og Sover Dolly på ryggen får premiere,” siger han.

Twilight og Bond på vej
I går søndag var det Den Store Biografdag med billetpriser til halv pris landet over. Det fik 151.273 danskere til at søge mod plyssæderne, og det er det bedste resultat i initiativets historie.

Trods hjemmebiografer og video on demand-løsninger synes danskerne altså stadig, at film skal ses i biografen, og Kim Pedersen tror da også, at biografåret 2012 samlet set vil blive værd at skrive hjem om.

Han gætter på, at billetsalget vil overstige fjorten millioner, og det er én til halvanden million bedre end de to foregående år.

Blandt de titler, publikum formentlig vil flokkes om resten af året, er danske Far til fire – til søs og de udenlandske The Twilight Saga: Breaking Dawn – del 2, Peter Jacksons Hobbitten og James Bond-filmen Skyfall.


Årets mest sete film per 30. september 2012

1. Hvidstengruppen: 764.516 billetter
2. The Dark Knight Rises: 562.555
3. En kongelig affære: 527.263
4. Den skaldede frisør: 477.477
5. Ice Age 4: På gyngende grund: 355.185
6. Min søsters børn alene hjemme: 310.556
7. The Avengers: 305.004
8. The Hunger Games: 251.650
9. Den bestøvlede kat: 243.643
10. Jernladyen: 204.738

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko