Nyhed
03. juni 2013 | 12:00

Shortlist: Selvtægts-thriller er ugens hit

Foto | Peter Riis
Rudi Køhnke spiller en civiliseret mand, der møder sin mørke underbevidsthed i hævn-thrilleren Dagens Avis.

Et spritnyt navn i dansk film springer ind på andenpladsen med Dagens Avis og får følgeskab af Super16-talentet Emil Falke. Transvestit-drama og hætteklædt gyser er nye boblere.

Af Claus Christensen

Hver mandag klokken 12 offentliggør Ekko ugens top 10. Den er baseret på, hvor meget de enkelte film er blevet set, og hvor mange stjerner de har fået.

Spændingen er særlig stor for de seks boblere, der ikke bare konkurrerer med de ti film på listen, men også indbyrdes. Maksimum to boblere pr. uge kan gøre entré på top 10.

Hvilke boblere har Ekkos læsere taget til sig?

”Så stemningsmættet scene. De spiller begge forrygende. Så flot filmet,” skriver Sten Møller Hassing fra agentbureauet Team Players i kommentarfeltet til Dagens Avis.

Og det udsagn rammer hovedet på sømmet for Ekkos læsere. Dagens Avis springer direkte ind på andenpladsen efter Mellem træerne, der holder skansen på førstepladsen.

Hvilket giver Shortlist-bestyreren sved på panden, for hvem er Marc Louis Sutton, der står bag ugens højdespringer? Jeg griber mobilen.

Med hjælp fra netværket
”Hallo, jeg står på travbanen i Charlottenlund. Vi har sidste optagedag,” lyder det hektisk fra Marc Louis Sutton, der arbejder som produktionsassistent på Anne-Grethe Bjarup Riis’ Tarok.

”Hvor andre unge vordende instruktører arbejder på en kaffebar eller et bibliotek for at tjene penge, har jeg arbejdet i filmbranchen. Jeg startede som runner på tv-programmet Baronessen flytter ind og fortsatte som lydassistent på Paradise Hotel.”

”Nu har jeg efterhånden været alle de funktioner igennem, man skal kende som filminstruktør. Samtidig har jeg fået et stort netværk i branchen.”

Det er dette netværk, som har gjort det muligt at lave Dagens Avis uden nogen offentlig støtte. Men alligevel topprofessionelt. Et tilsyneladende tilfældigt møde mellem to mænd på en café udvikler sig til en psykologisk selvtægts-thriller, som er båret af overbevisende skuespil (Rudi Køhnke som den plagede hovedperson og Ulver Skuli Abildgaard som en meget påtrængende gæst).

Et rum, to personer
24-årige Marc Louis Sutton – der har irske aner – har tidligere lavet fire mindre kortfilm, men Dagens Avis er hans første større produktion. Han har både instrueret og skrevet manuskriptet.

”Jeg er inspireret af startscenen i Tarantinos Inglourious Basterds, hvor nazisten Hans Landa ankommer til det franske bondehus. Det er en tyve minutter lang scene med bare to personer og en virkelig suspense-fyldt dialog. Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at lave en kortfilm efter samme opskrift – noget meget enkelt og alligevel spændende.”

Dagens Avis får følgeskab af kærlighedsdramaet Happy New Years, der er Emil Falkes førsteårsfilm på Super16. Den lægger sig solidt på femtepladsen efter komedien Mit blødende hjerte på tredjepladsen og endnu en Super16-film på fjerdepladsen, nemlig Michael Strunge-filmen Verdenssøn, som tidligere har toppet listen.

Fire film fra Super16
I det hele taget er det en god uge for Super16. Den alternative filmuddannelse, der har til huse på Nordisk Film, har yderligere to film på top 10.

Det er den magisk-realistiske Daimi og gyserfilmen Vilddyr, som ligger henholdsvis nummer syv og ni. De to film er de eneste, der har holdt sig på top 10, siden Ekko Shortlist gik i luften 15. april med den første liste, som redaktionen havde sammensat.

En film kan maksimum ligge på top 10 i tre måneder. Herefter fortsætter den sammen med de øvrige film på All Time Shortlist.

Gyser med twist
To nye film på top 10 giver plads til to nye boblere i denne uge. Blandt de mange film, som er blevet uploadet, har Ekko valgt Aske Bangs transvestit-drama Ladyboy med Casper Castello og Birthe Neumann i hovedrollerne. Den er produceret på Filmværkstedet.

Den anden film er Svend Ploug Johansens hætteklædte slasher, Ansigtet. En pige bliver forfulgt i skoven, helt klassisk, men slutningen er så overrumplende, at den nok skal få nakkehårene til at rejse sig.

Ligesom de tidligere top 10-hit Emma og Outpost har Ansigtet deltaget i horror-konkurrencen Movie Battle på Cph Pix, og det skal blive spændende at se, om Ansigtet vil gøre dem følgeskab. Svaret får vi næste mandag kl. 12.

Se hele top 10.

Ekko Shortlist – top 10

1. Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

2. Dagens Avis (instr. Marc Louis Sutton)

3. Mit blødende hjerte (instr. Nils Holst-Jensen & Kristian Sejrbo Lidegaard)

4. Verdenssøn (instr. Johan Knattrup Jensen)

5. Happy New Years (instr. Emil Falke)

6. Landskaber (instr. Kristoffer Kiørboe)

7. Daimi (instr. Marie Grahtø Sørensen)

8. Patienten (instr. Cecilie McNair)

9. Vilddyr (instr. Ask Hasselbalch)

10. Bewilderbeast (instr. Balder Skånström-Bo)

Boblere

Ansigtet (instr. Svend Ploug Johansen)

Ladyboy (instr. Aske Bang)

Bedemanden (instr. Martin Winther)

Overgang (instr. Jesper Quistgaard)

Def­in­itely Dead (instr. Jonas Kvist Jensen)

Vildmand (instr. Gorm Just)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko