Nyhed
04. maj 2018 | 11:36

Oscar-akademiet udviser Roman Polanski

Foto | Focus Features
Som instruktør har Roman Polanski hele karrieren været vant til at blive hørt, men nu er han blevet frataget sin stemme af Oscar-akademiet, som har bortvist ham.

Den verdenskendte instruktør er sammen med skuespilleren Bill Cosby blevet smidt ud af Oscar-akademiet, fordi de ikke lever op til organisationens værdier.

Af Nicki Bruun

I sidste uge blev den 80-årige skuespiller Bill Cosby dømt skyldig i at have forgrebet sig seksuelt på Andrea Constand i 2004, mens omkring 60 andre kvinder anklager ham for lignende overgreb.

Cosby risikerer op til ti års fængsel, og derfor er det nok hans mindste bekymring, at Oscar-akademiet i tirsdags valgte at bortvise ham fra deres organisation.

I samme beslutning er også 84-årige Roman Polanski blevet smidt ud af Oscar-akademiet, skriver amerikanske medier. Instruktøren flygtede ud af USA, da han i 1978 var sigtet i en sag om sex med en mindreårig.

Så sent som i 2003 vandt Polanski en Oscar for bedste instruktør med Pianisten, der også var nomineret til bedste film.

”Oscar-akademiet har valgt at bortvise Bill Cosby og Roman Polanski i overensstemmelse med organisationens regler for opførsel,” står der i en pressemeddelelse fra Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som Akademiet rettelig hedder.

”Bestyrelsen tilskynder fortsat medlemmer til at opretholde Akademiets etiske regelsæt med respekt for menneskelig værdighed.”

Kritik fra Polanskis advokat
Med udvisningerne af Roman Polanski og Bill Cosby fra Oscar-akademiet kan en mindre flodbølge være under opsejling.

Adskillige andre medlemmer er blevet anklaget for overgreb og sexchikane, siden #MeToo-bølgen startede med afsløringerne af Harvey Weinsteins overgreb.

Oscar-akademiet gjorde hurtig proces med producenten, der blev udvist kort tid efter, at historierne om ham begyndte at komme frem. Men allerede i slutningen af sidste år, hvor Weinstein blev smidt ud af organisationen, nævnte branchemedier, at både Bill Cosby og Roman Polanski endnu var medlemmer.

Det har Oscar-akademiet øjensynligt taget til efterretning og smidt de to aldrende mænd på porten.

Roman Polanskis advokat har over for Variety beklaget sig over beslutningen, fordi hans klient ikke har fået mulighed for at forsvare sig før afgørelsen.

Ifølge Oscar-akademiets regelsæt kan et udvist medlem appellere afgørelsen op til ti dage efter, men hvordan Polanski og Cosby forholder sig til sagen, vides endnu ikke.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko