Nyhed
18. sep. 2012 | 12:30

Peter Aalbæk kræver kvart million

Foto | Niels Petersen
Ekko forsider

Zentropa-direktøren har fremsat sit krav i en injuriesag mod Ekko. Ifølge Jyllands-Posten er der dog spinkel opbakning til hans boykot af magasinet.

Af Jacob Ludvigsen

250.000 kroner.

Det er denne nette sum, Peter Aalbæk Jensen forlanger af Filmmagasinet Ekko i en kommende injuriesag. Det siger han i en artikel i dagens Jyllands-Posten.

Injuriesagen kommer på baggrund af en over syv måneder gammel netartikel om filmprojektet Klar til optagelse, hvor instruktør Manyar Parwani opkrævede penge fra de skuespillere, der kom til casting. Projektet blev lavet i Zentropa-regi, og Peter Aalbæk Jensen mener, at det bliver antydet i artiklen, at han har stukket pengene i lommen.

Samtidig vil Zentropa-chefen køre en sag i Pressenævnet om, at han ikke fik mulighed for at tage til genmæle over for en personlig beretning af instruktør Anders Rønnow Klarlund i det trykte magasin, men kun på Ekkos hjemmeside.

Desuden truer han med at boykotte Ekko på vegne af hele Zentropa, ligesom han appellerer til, at Det Danske Filminstitut fratager sin årlige støtte til magasinet – hvilket instituttet dog blankt har afvist.

Spinkel boykot
Over for både Politiken og Berlingske har Zentropa-bossen de seneste dage skruet et ekstra nyk op for retorikken. ”De skal knaldes big time, så de kan lære det,” udtaler han om Ekko.

Men ifølge Jyllands-Posten i dag er hans boykot spinkel.

”Jeg er ikke blevet orienteret om, at der skulle iværksættes
en Zentropa-boykot af Ekko, og jeg forestiller mig ikke, at jeg vil knalde
røret på, hvis en af bladets medarbejdere kontakter mig,” siger instruktør Nikolaj Arcel til avisen.

Thomas Vinterberg svarer diplomatisk og udtaler, at han håber, ”tingene forandrer sig positivt”, mens Susanne Bier ikke har ønsket at blande sig i sagen.

Tager injuriesag med ro
På den baggrund udtaler chefredaktør Claus Christensen i Jyllands-Posten:

”Det er påfaldende, at Aalbæk truer med boykot på vegne af hele Zentropa, når det viser sig, at opbakningen fra hans instruktører er beskeden. Han har været lovlig hurtigt ude, og man kan da håbe, han snart besinder sig,” siger han og fortsætter:

”Vi har på intet tidspunkt skrevet, at Peter Aalbæk Jensen har trukket penge ud til sig selv. Og han har fået rig lejlighed til at kommentere de sager, han hiver frem. Jeg imødeser injuriesagen med ophøjet ro. Der er efter min bedste overbevisning ikke noget at komme efter.”

Djævel i kloster
Flere filmfolk undrer sig over Peter Aalbæk Jensens bryske adfærd.

Danske Biografers formand, Kim Pedersen, påpeger på Danske Biografers hjemmeside, at Aalbæk selv har produceret film, der fremstiller Anders Fogh Rasmussen som bøsse (AFR, red.).

Han fremhæver også Aalbæks voldsomme trusler mod Biografklub Danmark –  ”sågar en usmagelig udtalelse om udtalelse om at gå i en terroristshop på nettet og købe en bombevest og sprænge både sig selv og Biografklubben i luften,” skriver formanden, der ikke mener, at Ekko behøver frygte en injuriesag.

”Ovenstående må blot være et eksempel på det gamle ord om, at når djævelen bliver gammel, så går han i kloster, og i Jensens tilfælde tilmed bliver sart. Trist.”

Ikke meget bar røv
Samme holdning finder man på Facebook, hvor flere kulturpersonligheder har kommenteret sagen.

Mads Brügger, hvis egen Ambassadøren blev produceret på Zentropa, skriver:

”Er det ikke meget u-Ålensk at forsøge at tryne et lille filmblad så hårdt? Især den med at klage til DFI over, at de støtter Ekko, synes jeg er ufint. Det er der ikke meget stor og flot skiden på det hele, med høj cigarføring og bar røv over.”

Og dansk filmkritiks grand old man Morten Piil (som selv anmelder fast for Ekko) fælder følgende dom:

”Trist at se Ålen i denne paranoide rolle. Ekko skal ifølge ham selv straffes juridisk og bevillingsmæssigt for at give ordet til en kritisk filminstruktør, som Ålen i øvrigt selv har fået lejlighed til at svare på på Ekkos website.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko