Nyhed
16. okt. 2017 | 07:56 - Opdateret 16. okt. 2017 | 09:41

Björk: Dansk instruktør befamlede mig

Foto | David Koskas
Björk er blevet hyldet for sin præstation som den fattige Selma, der ofrer helbredet for sin syge søn i Dancer in the Dark, men optagelserne med Lars von Trier var alt andet end idyl.

Sangeren Björk nævner ikke noget navn, men instruktøren, hun beskylder for sexchikane, kan kun være Lars von Trier. Zentropas Peter Aalbæk Jensen siger, at Björks væsen var tæt på at smadre Trier.

Af Samina Yasmin Jakobsen

Sangeren Björk er blevet så inspireret af de mange kvinder, der i den seneste uge har taget bladet fra munden og fortalt om sexchikane og seksuelle overgreb, at hun nu ”vil fortælle om min oplevelse med en dansk instruktør”.

Det skriver den berømte sanger på Facebook og fortsætter:

”Det stod lysende klart, da jeg trådte ind i skuespillerfaget, at ydmygelse og sexchikane var normen, mejslet i sten af instruktøren og holdet bag, der lod det ske og opfordrede til det.” 

”Jeg fandt ud af, at det var en universel ting, at en instruktør kan røre og ydmyge sine kvindelige skuespillere, når han har lyst, og at filmverdenen tillader det.”

Björk skriver endvidere om sin oplevelse med den danske instruktør, at hun afviste ham. 

Afvisningen affødte en surmulende instruktør, der gentagne gange straffede hende, og sammen med holdet bag filmen, begyndte instruktøren nu at skabe et falsk billede af hende som en besværlig skuespiller. 

”På grund af min styrke, og fordi jeg ikke havde nogen ambitioner om at fortsætte i skuespillerfaget, kunne jeg lægge oplevelsen bag mig efter et par år,” siger Björk.

Har forbedret sig
Björk står på IMDb krediteret for 45 skuespillerroller, men de fleste er fra hendes egne musikvideoer. Navngivne roller er der få af: en enkelt rolle i en islandsk tv-serie fra 2008 plus en islandsk film fra 1990. 

Og så rollen som Selma Jezkova i danske Lars von Triers Guldpalmevinder Dancer in the Dark fra 2000. 

Det er ikke nogen hemmelighed, at Lars von Trier og Björk havde et yderst anstrengt forhold under optagelserne til Dancer in the Dark. På et tidspunkt stak hun barfodet af fra optagelserne i Avedøre efter at bidt sit kostume over i to stykker. Der kan derfor ikke være nogen tvivl om, at det er Trier, som Björk beskylder for sexchikane. 

Björk afslutter sin fortælling med en bekymring for de skuespillere, som har arbejdet sammen med instruktøren:

 ”Jeg er bange for, at andre måske ikke havde modet til at sige fra. Instruktøren var fuldt bevidst om sit spil,” skriver Björk og sammenfatter erfaringerne således: ”I min optik har han fået et mere fair og meningsfuldt forhold med sine kvindelige skuespillere, efter at jeg konfronterede ham med det, så der er håb for fremtiden.”

Mode i at anklage magtfulde mænd
Lars von Trier er kendt for at presse sine skuespillere til det yderste. Det ser man i Jesper Jargils De ydmygede, der skildrer optagelserne af Idioterne, som Trier inspillede to år før Dancer in the Dark.

Lars von Trier har endnu ikke udtalt sig om sagen. Men den tidligere Zentropa-direktør og Triers nære samarbejdspartner, Peter Aalbæk Jensen, afviser blankt beskyldningerne. 

”Så vidt jeg husker, var vi ofrene. Den kvinde var stærkere end både Lars von Trier og mig og vores firma til sammen. Hun dikterede alt og var ved at lukke en film til 100 millioner kroner,” siger Peter Aalbæk Jensen til Jyllands-Posten og fortsætter:

”Hendes væsen var ved at smadre min registrerede partner. Hendes væsen var i fokus konstant. Det er mange nitten år siden, men jeg husker det stadig, som om hun var Commander in Chief. Jeg modtager derfor dette med åben mund og polypper.”

Peter Aalbæk Jensen fortæller, at han drak en flaske whisky om dagen, fordi han var bange for, at filmen aldrig ville blive færdig på grund af Björks opførsel. Han mener, at der er gået mode i at anklage magtfulde mænd i filmbranchen for sexchikane.

”Men det er i orden. Det skal kunne siges, og man skal kunne blive modsagt. Der er en heksejagt i gang i øjeblikket, og der er det altid klogt lige at træde et skridt tilbage,” siger Peter Aalbæk Jensen til Jyllands-Posten.

Trailer: Dancer in the Dark

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko