Nyhed
08. nov. 2017 | 13:53

Svensk selskab sender Aalbæk uden for døren

Foto | Territorium
Det skabte stor forargelse, da nye historier om Peter Aalbæk Jensens opførsel nåede til Sverige, og nu har selskabet Film i Väst besluttet, at det ikke kan fortsætte samarbejdet med ham.

Efter et møde med Zentropa oplyser det svenske filmselskab Film i Väst, at man for fremtiden afbryder alt samarbejde med Peter Aalbæk Jensen efter kritik af hans opførsel.

Af Nicki Bruun

Sidste uge meddelte det svenske filmselskab Film i Väst, at man ønskede at stoppe samarbejdet med Peter Aalbæk Jensen.

Det skete efter den store opmærksomhed omkring hans grænseoverskridende opførsel, efter filmanmelder Nanna Frank Rasmussen skrev om en episode med produceren for mange år tilbage på festivalen i Berlin.

Nu har Film i Väst gjort alvor af truslerne.

”Peter kommer ikke til at være med fremover,” siger direktør for Film i Väst, Mikael Fellenius, til Göteborgs-Posten efter et møde med Zentropas administrerende direktør Anders Kjærhauge tirsdag aften.

”Vi accepterer ikke den her slags sexistiske udtalelser. Vi har været hårde over for Zentropa, og nu har vi nået en forståelse. Vi har fortalt Anders Kjærhauge, at han må tage højde for dette,” siger Fellenius.

Nultolerance over for chikane
Ifølge en pressemeddelelse på det svenske filmselskabs hjemmeside, som er underskrevet af Mikael Fellenius og Anders Kjærhauge, har Zentropa accepteret, at Peter Aalbæk Jensen ikke kan fungere som producer i fremtiden.

”Desuden er Film i Väst og Zentropa enige om et fælles værdigrundlag, som bygger på nultolerance over for enhver form for chikane,” lyder det i pressemeddelelsen.

De to selskaber har samarbejdet i mere end tyve år og ser frem mod et fortsat godt samarbejde, står der ydermere. Det bliver dog uden Peter Aalbæk Jensen, der dog stadig kommer til figurere som producer på to igangværende projekter.

Der er tale om Lars von Triers kommende seriemorderfilm The House That Jack Built og en filmatisering af vikingeromanen Røde orm fra 1945.

Nægter sindelagskontrol
Peter Aalbæk Jensen har fra start nægtet at undskylde sin opførsel.

”Hvis Nanna Frank mener sig forulempet for ti-femten år siden af et klask i røven til en fest i Berlin, så synes jeg, at hun har et problem – ikke jeg,” sagde han i et stort interview med Ekko kort efter Nanna Frank Rasmussens anklage.

Produceren fastholder, at han ikke har gjort noget forkert og tager konsekvensen af det.

”Som jeg forstår begrundelsen for, at jeg ikke skal være på fremtidige projekter, er det ikke så meget, hvad jeg har gjort, men hvad jeg går og siger,” fortæller Peter Aalbæk Jensen til Politiken og fortsætter:

”Jeg har jo nægtet at underkaste mig det sindelagskontrol, og dér er jeg gammel og erfaren nok til at vide, at så har det konsekvenser. Jeg har taget en beslutning om, at jeg ikke bøjer mig, og det er der en pris for.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko