Interview
02. nov. 2017 | 13:55

Peter Aalbæk: ”Det er en inkvisition”

Foto | Territorium
Bølgerne går højt omkring Peter Aalbæk Jensen for tiden. Den danske filmmand er for alvor kommet i modvind i Sverige, hvor et af landets filmselskaber vil stoppe samarbejdet med ham.

Zentropas grundlægger nægter at sige undskyld til filmanmelder Nanna Frank Rasmussen, selv om det kan betyde, at 25 års parløb med svensk filmselskab stopper.

Af Claus Christensen

Zentropas farverige og kontroversielle stifter, Peter Aalbæk Jensen, er løbet ind i shit-storm hinsidan.

Først tog direktøren for det svenske filminstitut, Anna Serner, kraftigt afstand fra Aalbæk Jensen. Det gjorde hun, efter hans udtalelse, at hvis den danske filmanmelder Nanna Frank Rasmussen føler sig forulempet af et klap bagi for femten-tyve år siden, så er det hende – og ikke ham – som har et problem.

Nu siger direktøren for selskabet Film i Väst, Mikael Fellenius, at man vil stoppe sit mangeårige samarbejde med Zentropa, hvis Peter Aalbæk Jensen er del af det.

Anders Kjærhauge, der har overtaget direktørposten på Zentropa efter Peter Aalbæk Jensen, viser forståelse for kritikken.

”Vi respekterer, at Film i Väst måtte have issues omkring, hvad Zentropa gør, og hvad Peter siger. Det løser vi, ligesom vi har gjort det før,” siger Anders Kjærhauge til Ritzau.

Kjærhauge tilføjer, at han ikke finder klask i numsen for særligt heldigt.

”Der er en måde at kommunikere på i Sverige, som harmonerer dårligt med Peter Aalbæks måde at kommunikere på.”

Bøjer ikke for pres
Peter Aalbæk Jensen er dog helt tydeligt ikke enig med sin egen direktør, da vi fanger ham på telefonen.

”Min elskede direktør Anders Kjærhauge har et møde med Film i Väst i næste uge. Hvad det måtte bringe, ved jeg ikke,” siger Peter Aalbæk Jensen til Filmmagasinet Ekko.

– De vil have dig fjernet som producent?

”Ja, det har jeg også læst. Men jeg vil lige afvente mødet. Jeg er jo lønmodtager, så jeg skal gøre, hvad direktionen siger.”

– Men jeg ville kende dig meget dårligt, hvis du bøjer dig for svensk pres?

”Hvis det drejer sig om, at jeg skal give en undskyldning til Nanna Frank Rasmussen, så bliver det ikke tilfældet. Nej.”

– Er du overrasket over de svenske reaktioner?

”Ja, men lad os nu lige se, hvad de siger. Jeg har kun hørt om det her via pressen, og med al respekt for din metier vil jeg lige høre det fra hestens egen mund.”

– Hvad betyder Film i Väst for Zentropa?

”Film i Väst og Zentropa er tvillinger. Vi er født på samme tid og sted. Vi har været i et utroligt tæt parløb. Jeg var med på en stort set åben mark, hvor vi besluttede, at vi lavede Dancer in the Dark deroppe. Film i Väst kunne ikke trække nogen produktioner til Trollhättan, og så aftalte vi, at hvis vi lagde nogle millioner deroppe, så kan alt jo laves derefter.”

– Hvad er din umiddelbare reaktion?

”Vi har fulgtes ad i tykt og tyndt i 25 år. Hvis de synes, at det skal ophøre, vil jeg begræde det som alle mulige andre længerevarende forhold, der bliver afsluttet. Men da jeg kræver total accept af min måde at være på, må jeg jo også acceptere andres måde at være på.”

Hylder personlig frihed
– Kan det her gå ud over
The House That Jack Built?

”Den er færdigklippet, men Film i Väst skal godkende credits, og det kan være, at de ikke vil godkende dem, hvis mit navn står der.”

”Jeg forstår, at folk er meget oprørte over, hvad jeg siger – og mindre over, hvad jeg postuleres at skulle have gjort. Normalt vil man sige, at man skal have gjort noget forkert, og jeg vil gå så langt som til at sige, at jeg ikke mener at have gjort noget forkert over for Nanna Frank Rasmussen.”

– Men kunne du ikke bare nemt give hende en undskyldning?

”Svenskerne er åbenbart oprørte over, at jeg ikke viser nogen anger. Men det ville være hyklerisk at gøre, for jeg føler ikke, at jeg har gjort noget forkert.”

– Du synes ikke, at det er en forbrydelse at give en kvinde et klap bagi?

”Niks. Hvis det, at jeg skulle have klappet hende bagi for femten-tyve år siden, er slemt, så har jeg og resten af klodens seksuelle væsener mange ting, som vi skal sone. Der må være mange, som har været et dumt svin i forbindelse med noget, der har haft seksuelle undertoner. Velkommen til den nye verden, hvis alt det skal kortlægges og undskyldes!”

– Synes du, at reaktionen er hysterisk?

”Det er en inkvisition, hvor du bliver anklaget og dømt, og hvor der ikke er nogen appelmulighed. Dit udsagn bliver ikke hørt. I forhold til retssikkerheden er det ret ekstremt, og det er ret ekstremt at officielle medier kører med på at eksekvere dette tribunal.”

– Det plejer at være dig, som er ude og forsvare Lars von Trier. Vil det omvendte ske nu?

”I vores broderskab har vi altid hyldet den personlige frihed. Og jeg går ud fra, at Lars giver mig den samme personlige frihed, som jeg giver ham. Vi er jo med på, at vores gøren og laden bliver målt og vejet, og selvfølgelig skal både Trier og jeg personligt stå til ansvar for, hvad vi har gjort og sagt, men jeg vil stadig nægte at gå den her bodsgang, som jeg kan forstå afkræves mig. Så vil jeg hellere køres væk i den blå vogn til en forvaringsanstalt i Nykøbing Sjælland.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko