Nyhed
17. okt. 2017 | 19:33 - Opdateret 17. okt. 2017 | 20:57

”Det matcher smukt Weinsteins metoder”

Foto | David Koskas

Den islandske sanger Björk har offentliggjort seks punkter om, hvordan en dansk instruktør – angiveligt Lars von Trier – har sexchikaneret hende og som straf for afvisningen spredt løgne i pressen om hende.

Af Claus Christensen

Forleden anklagede den islandske sanger og skuespiller Björk en dansk instruktør for sexchikane. Adskillige medier, inklusive Ekko, har ment, at der kun kunne være tale om Lars von Trier, som lavede Dancer in the Dark med Björk i hovedrollen i 2000.

Efter at Lars von Trier har afvist anklagerne, er Björk nu gået ud med endnu et Facebook-opslag, hvor hun i seks punkter nøje beskriver, hvordan hun har været udsat for sexchikane.

Björk forklarer, at hun vil give kvinder rundt om i verden en hjælpende hånd ved at give en detaljeret beskrivelse af, hvordan hun er blevet behandlet.

”Efter hver optagelse løb instruktøren hen til mig og slyngede armene om mig i lang tid foran hele filmholdet eller alene og berørte mig nogle gange i flere minutter, selv om jeg ikke ønskede det,” skriver Björk.

Hun forklarer herefter, hvad der skete, da hun sagde fra over for instruktøren.

”Da jeg efter to måneder sagde, at han skulle holde op med at røre mig, eksploderede han og smadrede en stol foran alle på settet. Det var, som om han var vant til at få lov til at kæle med sine kvindelige skuespillere. Derefter blev vi alle sendt hjem.”

Björk skriver, at hun under hele optagelsen af filmen fik hvisket seksuelle tilbud med detaljerede beskrivelser – også mens instruktørens kone stod lige ved siden af.

”Da vi optog i Sverige truede han med at kravle fra sit værelses balkon over til mit værelse midt om natten med en tydelig seksuel hensigt. Hans kone var i værelset ved siden af. Jeg undslap til min vens værelse. Det var det, der omsider fik mig til at vågne op og forstå alvorsgraden – og til at stå fast.”

Herefter beskriver Björk, hvordan instruktørens producer som en slags straf ”fabrikerede løgne i pressen om, at jeg var besværlig”.

”Det matcher smukt Weinsteins metoder og mobning,” konstaterer hun med henvisning til den amerikanske producent Harvey Weinstein, der er persona non grata i Hollywood efter afsløringer af sexchikane og muligvis voldtægt.

Tørt konstaterer hun om en af de historier, der dengang var i omløb i pressen: ”Jeg har aldrig spist en bluse. Jeg er ikke sikker på, at det overhovedet er muligt.”

Lars von Trier har til BT meget kort svaret på de nye anklager, som Björk har fremlagt: ”Jeg afviser kategorisk alle anklager, som Björk måtte have mod min person. Jeg har ikke haft nogen seksuelle hensigter i forhold til Björk nogensinde,” svarer instruktøren.

Björk og Lars von Trier i Cannes (2000)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko