Nyhed
28. nov. 2017 | 12:48

Producere tager afstand fra Zentropa

Foto | Zentropa Productions
Producer Louise Vesth og Peter Aalbæk Jensen fejrer at have fået Svend-prisen i 2015. Ligesom den tidligere Zentropa-direktør er hun kommet i modvind, efter at hun under en middag har joket om sexchikane.

Ti udenlandske producere kritiserer Louise Vesth fra Zentropas ledelse for at lave jokes om sexchikane under en middag på selskabet.

Af David Madsen

Debatten om Zentropas arbejdsmiljø fortsætter. Peter Aalbæk Jensen har givet sig selv tvungen orlov, mens Arbejdstilsynet undersøger forholdene på filmselskabet.

Nu har Politiken bragt en erklæring af ti udenlandske producere, som lægger afstand til den opførsel, de føler at have oplevet Zentropa.

Erklæringen tager udgangspunkt i en branchemiddag den 26. oktober på Zentropa. Middagen foregik en uge efter, at sangeren Björk havde anklaget Lars von Trier for upassende tilnærmelser i forbindelse med optagelserne af Dancer in the Dark.

”Vi oplevede Zentropa som et sted, der var alt andet end frigørende eller innovativt. Vi blev udsat for en skamløs udstilling af giftig maskulinitet,” skriver producerne, der kommer fra mindre produktionsselskaber i lande som Frankrig, Argentina, Tyrkiet og Sydafrika.

Middagen startede med en velkomst af Zentropa-produceren Louise Vesth. Her fortalte hun ifølge producerne en grovkornede vittigheder om sexchikane. Hun skal også have negliceret den kritik, der har været af selskabets behandling at praktikanterne.

”Ved at latterliggøre sexchikane overdøver vi ofrets stemme. Dermed tilsidesætter vi det skete. Det er det krænkere gør mod alle deres ofre,” lyder det fra de internationale producere.

Joker om MeToo og Weinstein
En af producerne bag erklæringen, franske Stéphane Hueber-Blies, udtaler til Politiken, at han senere konfronterede Louise Vesth med hendes kommentarer.

”Hun sagde, det hele skulle forstås som en joke, og at Björk løj i forhold til beskyldningerne om sexchikane,” siger han.

Over for Politiken bekræfter Louise Vesth, at hun jokede omkring MeToo og Harvey Weinstein under middagen, men at hun sagde noget om Björk-sagen, som hun ikke kender til.

”Jeg fortalte, at jeg havde gjort det, fordi jeg mente, at det var vigtigt at kunne lave sjov med os selv i det, fordi Zentropa i særlig grad står for skud,” skriver hun i en mail.

”Jeg tog i den grad henvendelsen (fra Stéphane Hueber-Blies, red.) til efterretning og sagde også efterfølgende til arrangørerne, at de på mine vegne måtte undskylde min adfærd, hvis andre var blevet stødt af den.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko