Nyhed
12. jan. 2018 | 11:17

#MeToo-anklager mod Golden Globe-vinder

Foto | Justina Mintz
The Disaster Artist spiller James Franco den elendige instruktør Tommy Wiseau. Nu bliver Franco beskyldt af flere kvinder for at opføre sig uprofessionelt under filmoptagelser.

Efter beskyldninger om overgreb og upassende opførsel blev James Franco i nat væk fra Critics’ Choice Awards, hvor han vandt en pris. Brancheblad vurderer, at sagen kan få stor betydning for Oscar-showet.

Af David Madsen

Ved Golden Globe-prisfesten kunne James Franco stolt løfte statuetten for bedste mandlige skuespiller i en komedie. Han vandt overraskende for sin rolle som Tommy Wiseau i biopic-filmen The Disaster Artist.

Efter showet kørte vittige historier om, hvordan den excentriske skuespiller og instruktør havde Wiseau med op på scenen og forhindrede den bizarre østeuropæer i at holde en tale til salen af Hollywoods glamourøse elite.

Men historien skiftede hurtigt fokus fra hans kommende Oscar-kampagne til #MeToo-bevægelsen.

Flere kvinder skrev på Twitter, at James Franco var en hykler, fordi han bar en knappenål med teksten ”Time’s Up” til prisuddelingen. Time’s Up er et nyt initiativ skabt af prominente Hollywood-kvinder, heriblandt Reese Witherspoon, som vil forbedre kvinders behandling i filmindustrien.

Bevægelsen stod bag organiseringen af den sorte tøjstil til Golden Globes, der var et stille oprør mod sexchikane og overgreb. Den har også doneret millioner til betaling af sagsanlæg mod sexforbrydere.

Udnyttelse
I nat vandt James Franco endnu en pris for bedste skuespiller i en komedie ved uddelingen Critics’ Choice Awards, men efter anklagerne mødte han ikke op for at modtage prisen.

”Hej James Franco, fed #timesup-pin til Golden Globe. Kan du huske for et par uger siden, da du fortalte mig, at de nøgenscener, jeg var med til i dine to film for 100 dollars om dagen, ikke var udnyttelse, fordi jeg havde underskrevet en kontrakt? Time’s up på sådan en opførsel!” skrev skuespilleren Sarah Tither-Kaplan på Twitter.

Andre anklager havde en mere alvorlig karakter.

”Sød #timesup-pin James Franco. Kan du huske dengang, du skubbede mit hoved ned mod din penis i din bil?” skrev skuespillerens tidligere kæreste Violet Paley.

Støtter Time’s Up
I forbindelse med James Francos sejr var talkshow-værterne Stephen Colbert og Seth Meyers hurtige til at spørge skuespilleren om beskyldningerne.

”Jeg støtter Time’s Up, og jeg støtter de forandringer, som er på vej. Det var grunden til, jeg havde pin’en på,” udtalte James Franco i The Late Show With Stephen Colbert.

”De historier, der kører på Twitter lige nu, er ikke korrekte. Men jeg støtter, at folk, som før blev ignoreret, kan komme ud i det offentlige og have en stemme. Jeg vil ikke lukke ned for diskussionen,” understregede instruktøren og skuespilleren.

Ubehageligt til mode
Den anerkendte avis Los Angeles Times har udgivet en artikel af journalisterne Daniel Miller og Amy Kaufman, der uddyber kvindernes beskyldninger mod James Franco.

I artiklen beskylder fire af James Francos tidligere elever samt Violet Paley James Franco for uprofessionel opførsel og i ét tilfælde overgreb. De fire elever har alle gået på Francos nu lukkede filmskole Studio 4.

En af eleverne er Sarah Tither-Kaplan, som benytter lejligheden til at uddybe sin Twitter-besked. Hun beskriver en optagelse af en orgiescene i James Francos kommende The Long Home, hvor han angiveligt fjernede to kvinders gennemsigtede skærme for vaginaen, da han simulerede at give dem oralsex.

Sarah Tither-Kaplan nævner dog også, at Franco senere undskyldte for at have bragt hende i en situation, hvor hun følte sig ubehageligt til mode.

”Men jeg føler ikke, at han tog ansvar for, hvad der skete under optagelserne,” udtaler Tither-Kaplan.

Betydning for Oscar
Ekskæresten Violet Paley uddyber også sin Twitter-besked i artiklen.

”Jeg blev virkelig nervøs, da han tog sin penis frem, og jeg spurgte, om vi ikke kunne gøre det senere. Han skubbede til mit hoved, og jeg ville ikke have, at han hadede mig, så jeg gjorde det,” siger hun til Los Angeles Times.

Efter anklagerne på Twitter droppede en anden avis, New York Times, en planlagt begivenhed med skuespilleren på grund af kontroverserne, skriver branchemagasinet Variety.

Det førende Hollywood-medie vurderer, at beskyldningerne kan få stor betydning for årets Oscar-uddeling.

Det er ikke sikkert, at balladen koster James Franco sejren, da afstemningen allerede slutter i dag – 12. januar – hvorfor de fleste stemmer er afgivet. Men skulle James Franco gå hen og vinde ved showet den 4. marts, vil det højst sandsynligt vække stærke følelser og være en udfordring for Oscar-akademiet.

Trailer: The Disaster Artist

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko