Nyhed
11. okt. 2017 | 11:09 - Opdateret 12. okt. 2017 | 10:46

Hollywood forfærdes over Harvey Weinstein

Foto | GLAAD
Harvey Weinstein førte Jennifer Lawrence til en Oscar-statuette for Silver Linings Playbook, men efter sex-anklagerne har skuespilleren som mange andre taget afstand fra Weinstein.

Reaktionerne har været stærke blandt mange stjerner, som fordømmer Harvey Weinstein efter sex-anklager. Vi har samlet nogle af de mest tankevækkende.

Af Kjartan Hansen

Siden sidste uges afslørende artikel i New York Times om stjerneproduceren Harvey Weinstein, er flere og flere kvinder stået frem med udsagn om, hvordan Weinstein har udsat dem for sex-chikane.

I kølvandet på anklagerne har mange af Hollywoods stjerner, som for adskilliges vedkommende har arbejdet med produceren, taget offentlig afstand fra Weinstein i stærke vendinger. Udtalelserne skal nok ses som en blanding af reel bestyrtelse og behov for at vaske hænderne, da adskillige må have haft et eller andet kendskab til overgrebene.

Vi har samlet en række af udsagnene herunder. Men lad os først bringe Harvey Weinsteins egen reaktion, som blev bragt med New York Times’ artikel:

”Jeg voksede op i 60’erne og 70’erne, da reglerne om adfærd på arbejdspladsen var anderledes. Sådan var kulturen dengang. Jeg har siden lært, at det ikke er en undskyldning, hverken på arbejdspladsen eller ved siden af. Mod nogen som helst.”

John Oliver, talkshow-vært

”Ja, du har ret: Din undskyldning er ikke en undskyldning. Faktisk er det ikke engang en undskyldning for adfærden i 60’erne. Dengang anede vi ikke, at kvinder ikke ønskede at blive tvunget til at se på pikke! Det fandt forskere først ud af i 1998. Det var en anden tid.”


Hillary Clinton, senator i New York

”Jeg var chokeret og forfærdet over afsløringerne om Harvey Weinstein. Adfærden, som kvinderne beskriver i deres udtalelser, kan ikke tolereres. Deres mod og støtte til andre er afgørende for at standse den slags adfærd.”

 
Barack Obama, USA’s tidligere præsident

”Michelle og jeg væmmes ved reportagerne om Harvey Weinstein. Enhver mand, som nedgør og degraderer kvinder på den måde, skal fordømmes og holdes ansvarlig uanset rigdom og status. Vi bør fejre modet hos de kvinder, som er trådt frem for at fortælle disse smertefulde historier. Vi må alle opbygge en kultur – også ved at bemyndige vores piger og lære vores drenge om anstændighed og respekt – så vi kan gøre denne adfærd mindre fremherskende i fremtiden.”

Meryl Streep, skuespiller

”En ting kan klarlægges: Ikke alle vidste det. Harvey støttede arbejdet indædt og var irriterende, men respektfuld mod mig i vores professionelle forhold og mod mange andre, som han arbejdede med. Jeg vidste intet om disse andre forbrydelser. Jeg vidste intet om hans økonomiske forlig med kvindelige skuespillere og kolleger. Jeg vidste intet om hans møder på sit hotelværelse, sit badeværelse eller andre upassende og tvungne handlinger.”

 
Rose McGowan, skuespiller

”Kvinder kæmper videre. Og til mændene derude, rejs jer! Vi har brug for jer som allierede. #bebrave”

 
Steven Spielberg, instruktør

”Det er et emne, som ikke passer til aftenens tone (premieren på Susan Lacys dokumentar Spielberg, red.). Det er ikke et emne, jeg undgår, men det er ikke relevant, når vi taler om Susans film. Jeg har mange meninger om det, men ikke i aften.”

Lena Dunham, skuespiller og instruktør

”Her er vi flere dage senere og venter på, at Hr. Weinsteins mest magtfulde samarbejdspartnere siger noget. Et eller andet. Det ville ikke kun være en gave til kvinderne, som han har gjort til ofre, men et budskab til kvinderne, som holder nøje øje med vores industri. De har brug for et signal om, at vi ikke anerkender det magtmisbrug og kvindehad, som er drivkraften bag den slags adfærd.”


Kevin Smith, instruktør

”Han finansierede de første fjorten år af min karriere – og nu ved jeg, at imens jeg nød gavn, led andre frygtelig smerte. Jeg skammer mig over det.”


Lin-Manuel Miranda, skuespiller

”Jeg er lige så forfærdet og væmmes ved nyhederne om Weinstein ligesom enhver anden med en hjerterytme. Og jeg er for evigt imponeret over modet fra dem, der har talt ud.”

George Clooney, skuespiller

”Det, som vi hører nu om otte kvinders forlig, hørte jeg intet om, og jeg kender ingen, som gjorde. Det er et helt andet niveau, og man kan på ingen måde tilgive det. Der er ikke andet at sige end, at det er uforsvarligt.”


Judd Apatow, producer

”Det, som Harvey Weinstein har gjort, er frastødende. Han indrømmer selv, at han gjorde det. Hvorfor skulle nogen være stille omkring sin væmmelse og sin støtte til hans ofre?”


Jeffrey Katzenberg, producer

”Du har gjort forfærdelige ting mod flere kvinder i flere år. Jeg kan ikke på nogen som helst måde sige, at jeg er ok med det ... På ingen måde, og jeg væmmes ved det og er vred og utroligt skuffet over dig. Det lader til, at der er to Harvey Weinsteins ... én, som jeg har kendt godt, sat pris på og set op til, og en anden, som jeg overhovedet ikke har kendt.”


Jenni Konner, producer

”Jeg ser det som et vendepunkt. Det her er øjeblikket, som vi kommer til at se på til og sige: ’Det var dengang, ændringen startede.’ Det her vil afholde enhver mand i Hollywood fra at bruge sin magt til noget andet end at skabe film og tv.”

Jennifer Lawrence, skuespiller

”Jeg arbejdede med Harvey for fem år siden og oplevede ingen form for personlig chikane og vidste heller intet om disse beskyldninger. Denne slags misbrug er utilgiveligt og fuldstændig foruroligende.”

 
Judi Dench, skuespiller

”Selv om Harvey Weinstein uden tvivl har hjulpet min filmkarriere de seneste tyve år, har jeg været fuldstændigt uvidende omkring de forbrydelser, som selvfølgelig er forfærdende, og jeg sympatiserer med de, der har lidt, og støtter af hele mit hjerte de, der har talt.”

 
Glenn Close, skuespiller

”Han har altid været anstændig over for mig, men hvis rygterne viser sig at være sande, er jeg vred og harm.”

 
Kate Winslet, skuespiller

”Jeg håbede, at den slags historier var opspundne rygter. Måske var vi alle naive. Og det gør mig så vred. Der må være ’nul tolerance’ til den slags nedgørende, usle behandlinger af kvinder på nogen arbejdsplads nogen steder i verden.”


Michael Keaton, skuespiller

”H Weinstein – Uha! Modbydeligt og uhyggeligt! Det er ’lederen af den frie verden’ også, forresten.”


Nicole Kidman, skuespiller

”Som jeg før har sagt offentligt, støtter jeg og bifalder alle kvinder, også dem, der taler ud om krænkelser og magtmisbrug – hvad enten det er hustruvold eller sexchikane på arbejdet.”

Patricia Arquette, skuespiller

”Hvis der fandtes en modgift mod at være en seksuel krænker, håber jeg, at Harvey finder den og deler den med verden. Det er en epidemi.”

Georgina Chapman, designer og Weinsteins kone

”Det knuser mit hjerte, at disse kvinder har lidt sådan en enorm smerte efter disse utilgivelige handlinger. Jeg har valgt at forlade min mand. Min første prioritet er at passe mine små børn og beder medierne om at give mig fred på nuværende tidspunkt.”


Lindsay Lohan, skuespiller

”Jeg har det rigtigt dårligt med, hvad der foregår lige nu. Jeg synes Georgina (Chapman, red.) må stå fast og være der for sin mand. Han har aldrig gjort mig ondt eller gjort noget imod mig. Vi har lavet mange film sammen. Jeg synes alle burde stoppe. Jeg synes det er forkert. Så stå fast.”


Bob Weinstein, producent og Harveys bror

”Min bror Harvey er åbenlyst en meget syg mand. Jeg har opfordret ham til at søge professionel hjælp med det samme, for han har forfærdeligt brug for det. Hans anger og undskyldninger til ofrene er hule. Han siger, at han ville søge hjælp, men har endnu ikke gjort det.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko